LATEST RESOURCES & PUBLICATIONS

Sestra, brat – ili tek neko kome je stalo: Kako Krugovidavanja slave moć davanja i redefinišu značenje pojma donator

Velikodušnost, uticaj, društvene veze i zabava: Krugovi davanja nude dobitnu kombinaciju. Oni takođe igraju sve važniju ulogu u pružanju podrške da se lokalna filantropija što više osnaži kao zasebna oblast koja dobija na sve većem značaju širom sveta.

Ova studija prikazuje kako je jedna jednostavna ideja ‒ koja podrazumeva spajanje ljudi kojima je jedini cilj da doniraju, kao i zajedničko davanje ‒ bila oblikovana i prilagođena različitim zemljama i kulturama. Studija se zasniva na nizu razgovora sa organizatorima Krugova davanja i praktičarima iz globalne mreže GFCF-a i šire, i obuhvata perspektive iz Brazila, Belgije, Mađarske, Palestine, Rusije, Rumunije, Južne Afrike, Sjedinjenih Američkih Država i Vijetnama. Neki od ovih Krugova davanja su nastali organski, dok su drugi podržani kroz spoljno mentorstvo i podršku.

Uprkos raznolikosti konteksta, zajednica, konkretnih strategija i ciljeva na koje se oslanjaju, studija je pokazala kako, bez obzira na to gde se sprovode, Krugovi davanja pomažu da se uspostave odnosi, poverenje i razumevanje među ljudima. Krugovi davanja okupljaju različite članove zajednice: bilo one koji doniraju, one koji sprovode inicijative ili njihovu kombinaciju. U tom smislu, oni podrazumevaju mnogo više od novca. Zapravo, iako je jednostavna ideja Krugova davanja izgrađena oko doniranja, u nekoliko slučajeva ona je takođe obuhvatala i eksplicitniji, politički okvir koji je, bilo implicitno ili eksplicitno, odbacio moć „velike filantropije“.

Author: Tarisai Jangara

Published: December 2021

Published by: GFCF

Download: ‘Sestra, brat – ili tek neko kome je stalo: Kako Krugovidavanja slave moć davanja i redefinišu značenje pojma donator

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments